E-nummers

E-nummers

Een E-nummer is een code voor een stof die binnen de Europese Unie is toegelaten als een additief in voedingsmiddelen die bedoeld zijn voor menselijke consumptie. E-nummers worden toegevoegd om de eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn o.a. kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen.

E-nummers kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Soms worden ze gewonnen uit planten, struiken en bomen. Zo worden sommige kleurstoffen bijvoorbeeld uit planten gewonnen. Een ander voorbeeld is de zoetstof steviolglycosiden (E960) die met behulp van een ingewikkeld chemisch proces uit de bladeren van de steviaplant worden gehaald.

Er zijn ook E-nummers die een dierlijke herkomst hebben. De kleurstof Karmijnrood (E120) wordt gewonnen uit schildluizen, de stabilisator E483 (stearyltartraat) kan gemaakt worden uit het vet van varkens en kan de oranje kleurstof canthaxanthine (E161g) gemaakt worden uitgaande van gelatine.

Internationaal kent de Europese Unie de strengste toelatingseisen van alle geïndustrialiseerde landen en dus ook het kleinste aantal toegestane additieven. Het getal achter de E verwijst naar de Codex Alimentarius. Dit is het internationale nummeringssysteem voor voedseladditieven. De Codex Alimentarius wordt onderhouden door de WHO en de FAO.

E-nummers zijn voedseladditieven die voor gebruik zijn toegestaan binnen de Europese Unie (de E staat voor Europa). Deze nummers zijn veelvuldig te vinden op de etiketten van voedingsmiddelen in de Europese Unie. De voedseladditieven zijn onderzocht en goedgekeurd door de European Food Safety Authority (EFSA).