E214 – Ethyl-p-hydroxybenzoaat

E214 - Ethyl-p-hydroxybenzoaat.
E214 – Ethyl-p-hydroxybenzoaat.

Ethyl-p-hydroxybenzoaat benzoaat is een conserveringsmiddel tegen gisten en bacteriën. Het wordt in heel veel voedingsmiddelen toegepast maar vooral in jams, fruitproducten, sauzen, salades en zoetwaren.
Benzoaten komen van nature voor in de meeste soorten fruit en dan vooral in bessen. Ook komen ze voor in champignons, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten. Benzoaten worden kunstmatig gemaakt en ze werken tegen gisten en bacteriën. Er zijn gevallen van overgevoeligheid bekend na het eten van benzoëzuur en benzoaten.

Toepassingen

  • Noten
  • Paté
  • Snacks
  • Vleeswaren
  • Salades
  • Sauzen
  • Zoetwaren
  • Visconserven

Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI)

10 mg/kg lichaamsgewicht

Bijwerkingen

Kan allergische reacties veroorzaken (netelroos, eczeem, astma). Bij lage pH werkzaam tegen bacteriën. Bij een pH < 4,5 is het als benzoëzuur aanwezig.

Gegevens

Molecuulformule C9H10O3
Molmassa (g*mol-1) 166,176
IUPAC-naam Ethyl 4-hydroxybenzoaat
Kleur wit kristallijn poeder
ADI 10
Type additief conserveringsmiddel
CAS-nummer 120-47-8

Structuurformule

Structuurformule van natriumbenzoaat
Structuurformule van 211 – natriumbenzoaat. Credit: Chemiepedia.nl
%d bloggers liken dit: