E213 – Calciumdibenzoaat

Calciumdibenzoaat
E213 – calciumdibenzoaat is een wit poeder.

Calciumdibenzoaat is een conserveringsmiddel tegen gisten en bacteriën. Het wordt in heel veel voedingsmiddelen toegepast maar vooral in jams, fruitproducten, sauzen, salades en zoetwaren.
Benzoaten komen van nature voor in de meeste soorten fruit en dan vooral in bessen. Ook komen ze voor in champignons, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten. Benzoaten worden kunstmatig gemaakt en ze werken tegen gisten en bacteriën. Er zijn gevallen van overgevoeligheid bekend na het eten van benzoëzuur en benzoaten.

Calciumdibenzoaat wordt ook toegepast in waterontharders en als conserveermiddel in mondspoelproducten.

Toepassingen

  • Brood en andere bakproducten
  • Frisdranken
  • Jam
  • olijven
  • Sauzen
  • Vruchtensappen
  • Gekookte schaaldieren

Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI)

5 mg/kg lichaamsgewicht

Bijwerkingen

Kan allergische reacties veroorzaken (netelroos, eczeem, astma). Bij lage pH werkzaam tegen bacteriën. Bij een pH < 4,5 is het als benzoëzuur aanwezig.

Gegevens

Molecuulformule Ca(C5H5O2)2
Molmassa (g*mol-1) 282,31
IUPAC-naam Calciumdibenzoaat
Kleur wit poeder
ADI 5
Type additief conserveringsmiddel
CAS-nummer 2090-05-3

Structuurformule

structuurformule van calciumdibenzoaat
E213 – structuurformule van calciumdibenzoaat. Credit: Chemiepedia.nl
%d bloggers liken dit: