De chemie van broccolikiemen

Broccolikiemen of broccolispruiten zijn de kiemen van de broccoliplant. Ze zijn rijk aan enzymen en vitamine C. Onderzoekers hebben uit broccoli de verbinding sulforafaan geïsoleerd. Deze verbinding heeft een anticarcinogene werking en komt voor in broccoli, boerenkool, groene kool, spruitjes en radijs. Broccolikiemen bevatten 30 keer meer sulforafaan dan oudere planten.
De bittere smaak van broccolikiemen
Glucosinolaten zijn een klasse van verbindingen die van nature in verschillende groene groenten voorkomen. In het bijzonder in broccoli is de concentratie hoog. Ze worden afgebroken in verbindingen die we isothiocyanaten noemen en deze worden gemaakt als de plant wordt beschadigd of gekookt.

Deze isothiocyanaten vertonen overeenkomsten met synthetische componenten PTC (fenyltiocarbamide) en PROP (6-n-propylthiouracil, ). PTC heeft voor 70% van de mensen een bittere smaak, voor de overige 30% is het volledig smaakloos.


Ofschoon het niet de enige factor is die er voor zorgt dat mensen broccolispruiten niet lekker vinden is het vermogen om PTC en PROP te proeven en de gevoeligheid voor bittere groenten sterk aan elkaar gecorreleerd en het heeft bovendien een erfelijke basis.

De potentiële voordelen van sulforafaan
Een van de isothiocyanaten waarin glucosinolaten in afgebroken kunnen worden is sulforafaan. Deze verbinding is gedeeltelijk verantwoordelijk voor de bitterheid van broccolispruiten maar wordt ook bestudeerd vanwege zijn eigenschappen als antioxidant.

Bovendien wordt gesuggereerd dat het een beschermend effect zou kunnen hebben tegen neurodegeneratieve aandoeningen maar hiervoor is wel nog meer onderzoek nodig.