Vitamines

Vitamine K

Vitamines zijn stoffen die een belangrijke rol spelen in menselijke stofwisselingsprocessen maar die mensen (met uitzondering van vitamine D) niet zelf kunnen maken. Kleine hoeveelheden vitamines zijn essentieel voor het regelen van alle processen in ons lichaam. Vitamines moeten op dagelijkse basis via voedsel worden verkregen. Het dieet van een mens moet dus alle essentiële vitamines leveren. Als ze niet voldoende worden aangeleverd dan beginnen mensen bepaalde deficiëntieziektes of andere abnormale condities te ontwikkelen.

vitamine K1 - fylochinon
Structuurformule vitamine K1 – fylochinon

Vitamine K bestaat uit vitamine K1 – fylochinon en vitamine K2 – menachinon die beiden een gelijkaardige chemische structuur hebben. Vitamine K is betrokken bij de carboxylering van bepaalde glutamaatresiduen in eiwitten. Hieruit worden gamma-carboxyglutamaatresiduene gemaakt. Deze residuen zijn betrokken bij het binden van calcium en ze zijn essentieel voor de biologische activiteit van alle bekende gamma-carboxyglutamaateiwitten. In het algemeen wordt vitamine K gekoppeld aan bloedstolling, vorming van nieuw bot en bloedvaten.

Tekorten aan vitamine K kunnen leiden tot grote inwendige bloedingen, kraakbeenverkalking en een ernstige verstoring van nieuw botweefsel of het neerslag van onoplosbare calciumzouten in de wanden van slagaderlijke bloedvaten.

Grote hoeveelheden vitamine K komen voor in o.a. spinazie, broccoli, melk, eieren en granen. Vitamine K is een vet-oplosbaar vitamine. Vitamine K1 komt voor in voedsel en vitamine K2 wordt aangemaakt in de darmen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

 

Tabel 1 – aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K
Zuigelingen (µg) 150
Kinderen (µg) 35
Volwassen mannen/vrouwen (µg) 70

 

Kinderen die borstvoeding krijgen, krijgen tot 12 weken na de geboorte 150 µg vitamine K per dag extra toegediend. Kinderen die flessenvoeding krijgen hebben dit niet nodig want de benodigde hoeveelheid zit al toegevoegd in de poedermelk.