Vitamines

Vitamine B12

Vitamines zijn stoffen die een belangrijke rol spelen in menselijke stofwisselingsprocessen maar die mensen (met uitzondering van vitamine D) niet zelf kunnen maken. Kleine hoeveelheden vitamines zijn essentieel voor het regelen van alle processen in ons lichaam. Vitamines moeten op dagelijkse basis via voedsel worden verkregen. Het dieet van een mens moet dus alle essentiële vitamines leveren. Als ze niet voldoende worden aangeleverd dan beginnen mensen bepaalde deficiëntieziektes of andere abnormale condities te ontwikkelen.

Structuurformule vitamine B12

structuurformule vitamine B12
structuurformule vitamine B12

Vitamine B12 is de cofactor van methioninesynthase. Dit enzym is noodzakelijk voor de synthese van het aminozuur methionine uit homocysteïne. Methionine is weer noodzakelijk voor de synthese van S-adenosylmethionine, dit is een methylgroepdonor die in veel biologische methyleringsreacties wordt gebruikt waaronder de methylering van een aantal plekken in het DNA en RNA. Methylering van DNA is wellicht belangrijk om kanker te voorkomen. Een verkeerde werking van methioninesynthase kan leiden tot een stapeling van homocysteïne n dat wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziektes.

Vitamine B12 is ook een cofactor voor L-0methylmalonyl-CoA mutase. Dit enzym speelt een belangrijke rol bij de productie van energie uit vetten en eiwitten. Succinyl CoA is ook vereist voor de synthese van hemoglobine, de zuurstofdragende component in rode bloedcellen.
Vitamine B12 tekorten zijn gelinkt aan multiple sclerose, astma, depressies en kleine hoeveelheden sperma. Vitamine B12 is een van de vele vitamines in de vitamine B-familie die een positief effect hebben op het zicht. Een gezond niveau vitamine B12 verminderd vermoedelijk de kans om staar te ontwikkelen.

Vitamine B12 houdend voedsel is onder andere vis, eieren, melkproducten en orgaanvlees. Plantaardige producten bevatten in het algemeen weinig vitamine B12. Vitamine B12 is water oplosbaar.

Gegevens Vitamine B12

 

Tabel 1 – vitamine B12 gegevens
Molecuulformule C63 H88 CoN14 O14 P
Molmassa (g.mol-1 ) 1355,388
Chemische naam α-(5,6-Dimethylbenzimidazolyl)cobamidecyanide