Vitamines

Vitamine E

Vitamines zijn stoffen die een belangrijke rol spelen in menselijke stofwisselingsprocessen maar die mensen (met uitzondering van vitamine D) niet zelf kunnen maken. Kleine hoeveelheden vitamines zijn essentieel voor het regelen van alle processen in ons lichaam. Vitamines moeten op dagelijkse basis via voedsel worden verkregen. Het dieet van een mens moet dus alle essentiële vitamines leveren. Als ze niet voldoende worden aangeleverd dan beginnen mensen bepaalde deficiëntieziektes of andere abnormale condities te ontwikkelen.

Vitamine E is een algemene term voor een groep van chemisch op elkaar lijkende verbindingen die een tocopherol en tocotrienolstructuur hebben. Vitamine E is een belangrijke antioxidant die beschermt tegen peroxidatie van lipiden (dat kan bijdragen aan het verzwakken van celmembranen).

Tocopherol

De algemene structuur van tocopherol (er bestaan meerdere vormen):

structuurformule vitamine E - tocopherol
afbeelding 1 – structuurformule vitamine E – tocopherol

Tocotrienol

De algemene structuur van tocotrinolen (er bestaan meerdere vormen):

structuurformule vitamine E - tocotrienol
afbeelding 2 – structuurformule vitamine E – tocotrienol

Ernstige vitamine E tekorten leiden voornamelijk tot neurologische symptomen zoals een slechte balans en coördinatie, aantasting van de gevoelszenuwen (peripherale neuropathie), spierslapte (myopathie) en schade aan het retina van het oog (gepigmenteerde retinopathie).

Het zich ontwikkelende zenuwstelsel lijkt bijzonder kwetsbaar te zijn voor een tekort aan vitamine E. Zo ontwikkelen kinderen die vanaf hun geboorte een ernstig vitamine E-tekort hebben en niet worden behandeld met vitamine E, snel neurologische symptomen.

Grote hoeveelheden vitamine E worden aangetroffen in plantaardige oliën, noten, zaden, groen bladgroenten en gekiemde tarwe. Vitamine E is vet-oplosbaar.