Vitamines

Vitamine B6

Vitamines zijn stoffen die een belangrijke rol spelen in menselijke stofwisselingsprocessen maar die mensen (met uitzondering van vitamine D) niet zelf kunnen maken. Kleine hoeveelheden vitamines zijn essentieel voor het regelen van alle processen in ons lichaam. Vitamines moeten op dagelijkse basis via voedsel worden verkregen. Het dieet van een mens moet dus alle essentiële vitamines leveren. Als ze niet voldoende worden aangeleverd dan beginnen mensen bepaalde deficiëntieziektes of andere abnormale condities te ontwikkelen.

Vitamine B6 komt voor in drie vormen: pyridoxine, pyridoxal, pyridoxamine:

Pyridoxine

structuurformule vitamine B6 - pyridoxine 
afbeelding 1 – structuurformule vitamine B6 – pyridoxine

 

Pyridoxal

structuurformule vitamine B6 - pyridoxal
afbeelding 2 – structuurformule vitamine B6 – pyridoxal

Pyridoxamine

structuurformule vitamine B6 - pyridoxamine
afbeelding 3 – structuurformule vitamine B6 – pyridoxamine

Vitamine B6 is essentieel voor ongeveer 100 enzymen die als katalysator dienen bij essentiële chemische reacties in het menselijk lichaam. Vitamine B6 is erg belangrijk bij de synthese van neurotransmitters zoals serotonine, in de hersenen. Het fungeert ook als coenzym bij de synthese van heem. Heem is een ijzerhoudende component van hemoglobine. Hemoglobine komt voor in rode bloedcellen en is essentieel voor hun vermogen om zuurstof te transporteren door het menselijk lichaam. Vitamine B6 is ook belangrijk voor de synthese van nucleïnezuren.

Tekorten aan vitamine B6 zijn schadelijk voor het menselijke immuunsysteem. Grote vitamine B6 tekorten kunnen leiden tot allerlei neurologische symptomen zoals irritatie, depressies en verwarring. Ook kunnen er verlamming van de tong, mondzweren en huidzweren aan de rand van de mondhoeken optreden.
Voedsel dat grote hoeveelheden vitamine B6 bevat is onder andere bonen, noten, groenten, eieren, vlees, vis, volkoren graan.

De aanbevolen hoeveelheid vitamine B6 voor volwassen mannen en vrouwen bedraagt 1,5 mg per dag.