Vitamines

Vitamine B7 – Biotine

Vitamine B7 wordt ook wel biotine genoemd. Het is een belangrijk onderdeel van een gezond metabolisme en het is betrokken bij het maken van belangrijke enzymen. Biotine wordt vaak gebruikt om haren en nagels sterker te maken. Het wordt soms wel vitamine H (van haren) en vitamine B8 genoemd.

Veel systemen in ons lichaam hebben vitamine B7 nodig. O.a. de huid, zenuwen, cellen, ons metabolisme en ons spijsverteringskanaal. Biotine is nodig voor de aanmaak van vetzuren en glucose. Die twee stoffen worden als energievoorziening gebruikt in ons lichaam

Bronnen van vitamine B7

Biotine komt in kleine hoeveelheden in voedsel voor. Het wordt onder andere aangetroffen in lever, bloemkool, zalm, wortelen, bananen, sojameel, gist, eieren, volkoren brood, moten, melkproducten en kip.

Ook bacteriën in de kleine darm produceren biotine

Gezondheidsvoordelen

Biotine is voor veel lichaamsfuncties van vitaal belang. Zo wordt het gebruikt voor het metaboliseren van carbohydraten, vetten en aminozuren. Biotine is ook belangrijk voor de groei van foetussen.

Veel mensen gebruiken biotine supplementen in de gezondheid van huid, haren en nagels te verbeteren. Er is nog meer onderzoek nodig maar het lijkt er inderdaad op dat vitamine B7 hierin een rol speelt. Lage biotinespiegels leiden tot brosse nagels en dunnend haar. Er is enig bewijs dat biotine supplementen helpen het voorkomen van dunner wordend haar. De inname van biotine supplementen is vermoedelijk niet schadelijk.

Vitamine B7 is mogelijk ook behulpzaam bij de behandeling van diabetes. In combinatie met andere stoffen verbetert vitamine B7 de glucose omzetting bij patiënten met diabetes type 2. Hogere doses biotine hadden een positief effect bij de behandeling van neuropathie. Ook dit is een symptoom van diabetes.

Dosering

Biotine tekorten komen maar zeer zelden voor maar degenen die een tekort aan vitamine B7 oplopen hebben wel zeer kenmerkende symptomen. Een tekort kan leiden tot spierpijn, verwarring, veranderingen van de huis, haaruitval en misselijkheid. Ook symptomen als een opgezwollen en pijnlijke paarsrode tong, droge ogen, scheurtjes in de mondhoeken, lusteloosheid, vermoeidheid en slapeloosheid worden genoemd. Mensen die veel rauwe eieren eten kunnen wel een tekort aan vitamine B7 oplopen. Rauwe eieren bevatten de stof avidine en die stof verhindert de opname van vitamine B7 in het lichaam. Bij gekookte of gebakken eieren speelt avidine geen rol meer.

Er is geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) voor biotine. Er is alleen een adequate inname opgesteld.

Tabel 1 – adequate inname vitamine B7
Categorie/leeftijd Adequate inname biotine (µg/dag)
Mannen en vrouwen
0-5 maanden 4
6-11 maanden 6
1-3 jaar 20
4-10 jaar 25
11-17 jaar 35
18 jaar en ouder 40
Zwangere vrouwen 40
Bij borstvoeding 45

Bronnen:

  • Volwassen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018.
  • Overige leeftijden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014.

Aanvaardbare bovengrens

De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft voor biotine geen aanvaardbare bovengrens vastgesteld. Vitamine B7 is goed oplosbaar in water en een overmaat aan vitamne B7 wordt via de urine weer verwijderd.

Structuurformule vitamine B7 – biotine

structuurformule vitamine B7 - biotine
afbeelding 1 – structuurformule vitamine B7 – biotine

Gegevens vitamine B7 – biotine

Tabel 2 – Gegevens vitamine B7 – biotine
Molecuulformule C10H16N2O3S
Molmassa (g*mol-1) 244,3106
IUPAC-naam 5-[(3aR,6S,6aS)-2-oxo-1,3,3a,4,6,6a-hexahydrothieno[3,4-d]imidazol-6-yl]pentaanzuur
Kleur kleurloos
Oplosbaarheid in water (g*l-1) 0,2