Vitamines

Vitamine B2 – Riboflavine

Vitamine B2, ook bekend als riboflavine, is een van de 8 B-complex vitamines. Net zoals andere vitamine B’s speelt vitamine B2 een rol in de energieproductie in het lichaam. Maar vitamine B2 is op meer terreinen belangrijk.

Vitamine B2-rijk voedsel

Vitamine B2 is een wateroplosbaar vitamine dat niet kan worden vastgehouden. Het moet dus dagelijks worden aangevuld. De beste manier om dit te doen is door het eten van riboflavinerijk voedsel. Riboflavine komt o.a. voor in eieren, noten, melkproducten, broccoli, gist, spruitjes, wilde rijst, gekiemd graan, paddenstoelen, sojabonen en groene bladgroenten. En brood.

vitamine B2 - riboflavine
Structuurformule vitamine B2 – riboflavine – C17H20N4O6

Voordelen

Riboflavine is een vitamine dat nodig is voor de groei en een algemene goede gezondheid. Het helpt het lichaam bij het afbreken van koolhydraten, eiwitten en vetten om er energie van te maken. Het maakt het mogelijk dat zuurstof in het lichaam kan worden gebruikt.
Riboflavine speelt een rol bij de ontwikkeling en het functioneren van de huid, bloedcellen en andere vitale organen.
Vitamine B2 is belangrijk voor de ogen. Het beschermt glutathion. Dit is een belangrijke oxidant in ons oog. Een dieet rijk aan riboflavine kan de kans op staar verminderen.
Niveaus van bepaalde vitamines, chemische stoffen en mineralen in ons bloed lijken afhankelijk te zijn van gezonde niveaus vitamine B2. Zo kan bijvoorbeeld riboflavine vitamine B6 en B9 veranderen in vormen die het lichaam kan gebruiken. Riboflavine speelt ook een belangrijke rol in de verwerking van ijzer in ons lichaam. Zonder vitamine B2 kan er bloedarmoede optreden.
B2 is vermoedelijk een belangrijk tijdens de zwangerschap. Een tekort aan riboflavine zou een rol kunnen spelen bij het optreden van pre-eclampsie, sterk verhoogde bloeddruk aan het einde van de zwangerschap.

Mensen die vaak last hebben van migraine hebben soms baat bij vitamine B2. Mensen die hoge doses riboflavine in nemen hebben veel minder last van migraine.

Tekorten en hoeveelheden

Een tekort aan vitamine B2 komt in ontwikkelde landen weinig voor. Riboflavine bevindt zich in veel algemene voedselproducten. Mensen die een extreem dieet volgen dat leidt tot ondergewicht en mensen met darmproblemen zoals coeliakie zijn vatbaarder voor een tekort. Tieners, alcoholisten en ouderen kunnen door een eenzijdig dieet ook een B2 tekort ontwikkelen.
Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, keelpijn, ontstekingen aan de lippen en huid n opzwelling van zacht weefsel in de mond. Deze symptomen zijn al na een paar dagen van tekorten zichtbaar.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) riboflavine is afhankelijk van leeftijd, geslacht.

 

Tabel 1 – ADH vitamine B2
Categorie/leeftijd Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (mg)*
Kinderen
6- 11 maanden 0,4
1-3 jaar 0,5
4-8 jaar 0,7
Mannen
9-13 jaar 1,0
14-17 jaar 1,5
18 jaar en ouder 1,6
Vrouwen
9-13 jaar 1,0
14-17 jaar 1,5
18 jaar en ouder 1,6
Zwangere vrouwen 1,4
Bij borstvoeding 1,7

 

*Bron: Voedingscentrum

Een hard gekookt ei bevat 0,3 mg, een glas volle melk 0,4 mg en een kopje amandelen bevat 1,4 mg vitamine B2.
Vitamine B2 wordt ook verwerkt in supplementen en dan vaak in combinatie met multivitaminen en B-complex vitamines. Vitamine B2 is ook los te koop. Het is relatief niet-giftig, een overdosis kan niet snel worden ingenomen en wat te veel is wordt via de urine weer verwijderd. De enige gerapporteerde bijverschijnselen van een te hoge dosis zijn geeloranje gekleurde urine en diarree.