E-nummers

E629 – Calciumguanylaat

Guanylaten zijn smaakversterkers. Het zijn combinaties van guanylzuur (E626) met een andere stof. Guanylzuur komt van nature voor in ons DNA en dus in de cellen van alle levende wezens.

Het kan gewonnen worden uit gistextract en soms uit sardientjes. Guanylaten zijn ribonucleotiden. Ze worden gebruikt om de umamismaak van producten te versterken waardoor er minder zout toegevoegd hoeft te worden.

Toepassingen

  • Brood
  • Frisdranken
  • Gebak
  • Kruiden
  • Snacks
  • Voedingssupplementen
  • Zoutvervangers
  • Zuivelproducten

Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI)

Geen limiet bepaald maar guanylaten mogen niet in producten zitten die bedoeld zijn voor kinderen < 12 weken.

Bijwerkingen

Er zijn enkele gevallen van overgevoeligheid bekend. Met name astmatische mensen moeten guanylaten en guanylzuur mijden.

Gegevens

Molecuulformule C10H12CaN5O8P
Molmassa (g*mol-1) 401,285
IUPAC-naam Calcium 5′-guanylaat
Kleur
ADI
Type additief smaakversterker
CAS-nummer 15816-68-9

Structuurformule

kaliumguanylaat
structuurformule van kaliumguanylaat. Credit – Chemiepedia