E-nummers

E626 – Guanylzuur

Guanylzuur is een smaakversterker. Het komt van nature voor in DNA en dus in ieder levend wezen. Guanylzuur kan gewonnen worden m.b.v. gisten. Het is een ribonucleotide. Deze stoffen worden gebruikt om de umamismaak te versterken waardoor er veel minder zout nodig is. Guyanylzuur kan gewonnen worden uit dierlijke producten waardoor het niet geschikt is voor veganistem vegetariërs en sommige religies.

Er zijn gevallen bekend van overgevoeligheid voor guanylzuur.

Guanylzuur wordt ook wel guanisonemonofosfaat (GMP) en 5-‘guanylzuurgenoemd.

Toepassingen

Guanylzuur kan voorkomen in:

  • Brood
  • Frisdranken
  • Kruiden
  • Snacks
  • Soepen
  • Sauzen
  • Voedingsspplementen
  • Zoutvervangers
  • Zuivelproducten

Gegevens

Tabel 1 – gegevens E626 – Guanylzuur
Molecuulformule C10H14N5O8P
Molmassa (g*mol-1) 363,223
IUPAC-naam [(2R,3S,4R,5R)-5-(2-Amino-6-oxo-1,6-dihydro-9H-purin-9-yl)-3,4-dihydroxyoxolaan-2-yl]methyl diwaterstoffosfaat
Kleur
ADI
Type additief smaakversterker
CAS-nummer 85-32-5

Structuurformule

E626 - Guanylzuur
structuurformule E626 – Guanylzuur