E626 – Guanylzuur
Guanylzuur is een smaakversterker. Het komt van nature voor in DNA en dus in ieder levend wezen. Guanylzuur kan gewonnen worden m.b.v. gisten. Het is een ribonucleotide. Deze stoffen worden gebruikt om de umamismaak te versterken waardoor er veel minder zout nodig is. Guyanylzuur kan gewonnen worden uit dierlijke producten waardoor het niet geschikt is voor veganistem vegetariërs en sommige religies.
Er zijn gevallen bekend van overgevoeligheid voor guanylzuur.
Guanylzuur wordt ook wel guanisonemonofosfaat (GMP) en 5-‘guanylzuurgenoemd.
Toepassingen
Guanylzuur kan voorkomen in:
- Brood
- Frisdranken
- Kruiden
- Snacks
- Soepen
- Sauzen
- Voedingsspplementen
- Zoutvervangers
- Zuivelproducten
Gegevens
Molecuulformule | C10H14N5O8P |
Molmassa (g*mol-1) | 363,223 |
IUPAC-naam | [(2R,3S,4R,5R)-5-(2-Amino-6-oxo-1,6-dihydro-9H-purin-9-yl)-3,4-dihydroxyoxolaan-2-yl]methyl diwaterstoffosfaat |
Kleur | — |
ADI | — |
Type additief | smaakversterker |
CAS-nummer | 85-32-5 |
Structuurformule