E628 – Kaliumguanylaat
Inhoudsopgave
Guanylaten zijn smaakversterkers. Het zijn combinaties van guanylzuur (E626) met een andere stof. Guanylzuur komt van nature voor in ons DNA en dus in de cellen van alle levende wezens.
Het kan gewonnen worden uit gistextract en soms uit sardientjes. Guanylaten zijn ribonucleotiden. Ze worden gebruikt om de umamismaak van producten te versterken waardoor er minder zout toegevoegd hoeft te worden.
Toepassingen
- Brood
- Frisdranken
- Gebak
- Kruiden
- Snacks
- Voedingssupplementen
- Zoutvervangers
- Zuivelproducten
Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI)
Geen limiet bepaald maar guanylaten mogen niet in producten zitten die bedoeld zijn voor kinderen < 12 weken.
Bijwerkingen
Er zijn enkele gevallen van overgevoeligheid bekend. Met name astmatische mensen moeten guanylaten en guanylzuur mijden.
Gegevens
Molecuulformule | C10H12K2N5O8P |
Molmassa (g*mol-1) | 439,403 |
IUPAC-naam | Dikalium 5′-guanylaat |
Kleur | — |
ADI | — |
Type additief | smaakversterker |
CAS-nummer | 3254-39-5 |
Structuurformule
