E-nummers

E969 – Advantaam

Advantaam is een kunstmatige zoetstof die erg veel lijkt op aspartaam. De zoetkracht van advantaam is ongeveer 30.000 keer groter dan die van suiker. Omdat er maar heel weinig van hoeft worden toegevoegd levert het een te verwaarlozen hoeveelheid calorieën op.

Advantaam werd in 2013 door de EFSA toegelaten als zoetstof binnen de Europese Unie. Omdat advantaam gemaakt wordt van aspartaam moeten mensen met fenylketonurie (PKU) voorzichtig zijn met het gebruik van advantaam. De aspartaam in het molecuul bevat namelijk fenylalanine en mensen die lijden aan PKU hebben een tekort aan een enzym dat fenylalanine kan omzetten naar tyrosine. Een stapeling van fenylalanine in het lichaam kan leiden tot hersenstoornissen.

Toepassingen

Advantaam kan o.a. aangetroffen worden in:

  • Boterhampasta
  • Toetjes
  • Frisdranken
  • Gebak
  • Snoep
  • Soepen
  • Zoetjes
  • Zuivelproducten

Structuurformule

E969 - Advantaam
structuurformule E969 – Advantaam

Gegevens

Tabel 1 – gegevens E969 Advantaam
Molecuulformule C24H30N2O7
Molmassa (g*mol-1) 458,52
IUPAC-naam N-[N-[3-hydroxy-4-methoxyfenyl)propyl]-α-aspartyl]-L-fenylalanine-1-methylester
Kleur Wit tot geel
ADI 5 mg/kg lichaamsgewicht
Type additief Zoetstof
CAS-nummer 714229-20-6