E969 – Advantaam
Advantaam is een kunstmatige zoetstof die erg veel lijkt op aspartaam. De zoetkracht van advantaam is ongeveer 30.000 keer groter dan die van suiker. Omdat er maar heel weinig van hoeft worden toegevoegd levert het een te verwaarlozen hoeveelheid calorieën op.
Advantaam werd in 2013 door de EFSA toegelaten als zoetstof binnen de Europese Unie. Omdat advantaam gemaakt wordt van aspartaam moeten mensen met fenylketonurie (PKU) voorzichtig zijn met het gebruik van advantaam. De aspartaam in het molecuul bevat namelijk fenylalanine en mensen die lijden aan PKU hebben een tekort aan een enzym dat fenylalanine kan omzetten naar tyrosine. Een stapeling van fenylalanine in het lichaam kan leiden tot hersenstoornissen.
Toepassingen
Advantaam kan o.a. aangetroffen worden in:
- Boterhampasta
- Toetjes
- Frisdranken
- Gebak
- Snoep
- Soepen
- Zoetjes
- Zuivelproducten
Structuurformule
Gegevens
Molecuulformule | C24H30N2O7 |
Molmassa (g*mol-1) | 458,52 |
IUPAC-naam | N-[N-[3-hydroxy-4-methoxyfenyl)propyl]-α-aspartyl]-L-fenylalanine-1-methylester |
Kleur | Wit tot geel |
ADI | 5 mg/kg lichaamsgewicht |
Type additief | Zoetstof |
CAS-nummer | 714229-20-6 |