E968 – Erythritol
Erythritol is een zoetstof die ook als smaakversterker, verstevingsmiddel, stabilisator en draagstof kan worden ingezet. Het komt van nature voor in o.a. peren, druiven, paddenstoelen, kaas en wijn.
De zoetstof werd in 1848 ontdekt en in 1852 voor het eerst geïsoleerd. Vanaf de jaren ’90 wordt het commercieel als een suikeralcohol geproduceerd. Erythritol werd in 2003 door de voorloper van EFSA goedgekeurd als zoetstof. In 2015 werd dit oordeel door de EFSA bevestigd. Op industriële schaal kan het worden geproduceerd door glucose met de gist Moniliella pollinis te fermenteren.
Het kan met behulp van enzymen worden gemaakt uit tarwe- of maïszetmeel. Erythritol is 0,5 tot net zo zoet als suiker maar het levert geen calorieën. De smaak komt heel goed overeen met die van sucrose. Gecombineerd met andere zoetstoffen kan het gebruikt worden om de houdbaarheid van producten en dan met name van gebak, te verlengen. Erythritol kan gebruikt worden om de bijsmaak van andere zoetstoffen te maskeren.
Erythritol is een polyol. Bij inname van grotere hoeveelheden kan het een laxerende werking hebben en er kunnen krampen, winderigheid of een opgeblazen gevoel ontstaan.
Toepassingen
Erythritol kan o.a. aangetroffen worden in:
- Chocolade
- Frisdranken
- IJs
- Kaugum
- Gebak
- Snoep
- Voedingssupplementen
- Zuivelproducten
Structuurformule
Gegevens
Molecuulformule | C4H10O4 |
Molmassa (g*mol-1) | 122,12 |
IUPAC-naam | (2R,3S)-Butane-1,2,3,4-tetrol |
Kleur | Wit |
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) | 9 – 15 |
Type additief | zoetstof |
CAS-nummer | 149-32-6 |