E-nummers

E420 – Sorbitol

Sorbitol is een zoetstof en stabilisator. Sorbitol komt van nature voor in verschillende soorten fruit zoals appels, kersen, pruimen en druiven.

Sorbitol kan gemaakt worden van glucose. Het wordt gebruikt om producten te zoeten en/of in een bepaalde vorm te houden. Qua smaak lijkt sorbitol sterk op suiker en het levert geen calorieën op.

Sorbitol wordt ook als vulmiddel gebruikt om producten zoals bijvoorbeeld kauwgum meer volume te geven. Als je veel sorbitol eet of er overgevoelig voor bent dan kan het laxerend werken en kan er een opgeblazen gevoel en winderigheid optreden.

E420 – Sorbitol is een polyol. Voedingsmiddelen die meer dan 10% polyolen bevatten moeten een waarschuwing op het etiket hebben staan: “overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben”. Bij de productie van sorbitol kunnen kunstmatig gemodificeerde organismen worden gebruikt.

Toepassingen

  • Chocolade
  • IJs
  • Kauwgom
  • Koek en gebak
  • Sauzen
  • Snoep
  • Voedingssupplementen
  • Zuivelproducten

Gegevens

Structuurformule C6H14O6
Molmassa (g * mol-1) 182,1718
IUPAC-naam (2R,3R,4R,5S)-hexaan-1,2,3,4,5,6-hexol
ADI (mg/kg lichaamsgewicht)
CAS-nummer 50-70-4
Kleur wit
Type additief zoetstof, stabilisator, vulmiddel

Structuurformule

E420 - D-Sorbitol
structuurformule E420 – D-Sorbitol