E967 – Xylitol
Inhoudsopgave
Xylitol is een natuurlijk suiker-alcohol (Polyol) dat normaal aanwezig is in veel verschillende planten. Commercieel wordt xylitol gemaakt uit xylaan. Xylaan is een onderdeel van houtvezels. De zoetkracht is ongeveer gelijk aan die van suiker maar Xylitol levert 40% minder calorieën. Xylitol wordt nauwelijks omgezet in zuren en het is daarom veel minder schadelijk voor de tanden dan suiker of andere zoetstoffen zoals sorbitol.
Xylitol heeft een zoete smaak zonder bijsmaken en het wordt veel in snoep gebruikt. Xylitol werd voor het eerst in de 19de eeuw geproduceerd in Finland waar het werd gewonnen uit de bast van berkenbomen. Xylitol komt o.a. ook voor in bloemkool, pruimen, aardbeien en frambozen. Voor de massaproductie wordt gebruik gemaakt van van de resten van maiskolven. De productie van xylitol is ingewikkeld en duur.
Gebruik
Xylotol is een laag-energetische zoetstof en kan o.a. aangetroffen worden in:
- Chocolade
- IJs
- Kauwgom
- Koek en gebak
- Sauzen
- Snoep
- Voedingssupplementen
- Zuivelproducten
Bijwerkingen
Xylitol wordt deels opgenomen in de dunne darm en in het lichaam verwerkt als suiker. Het niet opgenomen deel komt in de dikke darm en wordt daar door de darmflora gefermenteerd. Hierbij komen onder andere gassen vrij. Deze zorgen voor krampen, winderigheid en diarree. Bij intolerante personen werkt het laxerend. Bij normale gebruik en toepassingen zijn er geen bijwerkingen te verwachten, deze treden pas op bij inname van 25-30 gram in één keer.
Xylitol kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. De naam suiker-alcohol is een chemische definitie, het bevat geen alcohol (ethanol).
Structuurformule

Gegevens
Molecuulformule | C5H12O5 | ||
Molmassa (g * mol-1) | 152,15 | ||
IUPAC-naam |
|
||
CAS-nummer | 87-99-0 | ||
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) | Niet limiet vastgesteld | ||
Kleur | Kleurloos | ||
Type additief | Zoetstof |