E-nummers

E965 – Maltitol

Maltitol is een kunstmatige zoetstof die wordt geproduceerd uit suikers die worden gewonnen uit maïszetmeel (moutsuiker – maltose). Maltitol heeft een zoetkracht van ongeveer 0,5 keer de zoetkracht van suiker en het levert ook ongeveer de helft aan calorieën op. De zoete smaak van maltitol lijkt sterk op die van sucrose.

Maltitol kan een laxerende werking hebben en zorgen voor krampen, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Maltitol is een zogenaamde polyol. Als er meer dan 10% van een polyol aan een voedingsmiddel wordt toegevoegd dan staat de volgende waarschuwing op de verpakking: “overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben”.

Bij de productie van maltitol kunnen genetisch gemodificeerde organismen worden gebruikt.

Maltitol is sinds 1993 goedgekeurd als zoetstof in levensmiddelen.

Toepassingen

Maltitol kan o.a. aangetroffen worden in:

  • Chocolade
  • IJs
  • Kauwgum
  • Gebak
  • Sauzen
  • Snoep
  • Voedingssupplementen
  • Zuivelproducten

Structuurformule

E965 - Maltitol
structuurformule E965 – Maltitol

Gegevens

Tabel 1 – gegevens E965 – maltitol
Molecuulformule C12H24O11
Molmassa (g*mol-1) 344,31
IUPAC-naam 4-O-α-D-Glucopyranosyl-D-glucitol
Kleur Wit
ADI Niet vastgesteld
Type additief Zoetstof
CAS-nummer 585-88-6