E962 – Aspartaam-acesulfaamzout
Aspartaam-acesulfaamzout is een kunstmatige zoetstof die wordt gemaakt door een mengsel van 2 delen aspartaam in een zuur milieu te mengen met 1 deel acesulfaam-k. In dit milieu kristalliseert het zout uit waarna het vocht en de kalium worden verwijderd. E962 heeft een zoetkracht die ongeveer 350 keer groter is dan die van sucrose.
Aspartaam-acesulfaamzout werd in 2003 door de FDA goedgekeurd als zoetstof binnen de Verenigde Staten. De zoetstof was gepatenteerd en werd een tijdlang geproduceerd door Holland Sweetener Company. In dit Nederlandse bedrijf had DSM een groot aandeel. HSC bestaat niet meer maar de zoetstof wordt tegenwoordig door NutraSweet geproduceerd en verkocht.
Omdat de zoetstof aspartaam bevat is het tevens een bron van fenylalanine en moeten mensen met fenylketonurie (PKU) voorzichtig zijn met de inname ervan.
Toepassingen
- E962 kan o.a. aangetroffen worden in:
- Boterhampasta
- Desserts
- Jam
- Gebak/koek
- Ontbijtgranen
- Vruchtendranken
- Zoetjes
- Zuivelproducten
Structuurformule
Gegevens
Molecuulformule | C18H23O9N3S |
Molmassa (g*mol-1) | 457,46 |
IUPAC-naam | [2-carboxyl-1-(N-(1-methoxycarbonyl-2-phenyl)ethylcarbamoyl)]ethanaminium 6-methyl-4-oxo-1,2,3-oxathiazin-3-ide-2,2-dioxide |
Kleur | Wit |
ADI | de afzonderlijke ADI’s voor Acesulfaam-K en Aspartaam |
Type additief | Zoetstof |
CAS-nummer | 9147744 |