E-nummers

E964 – Polyglycitolstroop

Polyglycitolstroop is een kunstmatige zoetstof die wordt gemaakt door het bewerken van verschillende andere zoetstoffen, waaronder maltitol en sorbitol. De zoetkracht is ongeveer de helft van die van suiker maar polyglycitol bevat minder dan de helft aan calorieën.

Het wordt ook gebruikt als vulstof om bijvoorbeeld kauwgum meer volume te geven.

Het is een polyol en dit betekent dat een grotere inname een laxerend effect heeft. Op etiketten van producten die meer dan 10% toegevoegde polyolen bevatten staat dan ook de waarschuwing: “overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben”.

Polyglycitolstroop is in de Europese Unie sinds 29 november 2012 toegestaan als zoetstof. Er is nog geen aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgesteld.

Toepassingen

Polyglycitolstroop kan o.a. aangetroffen worden in:

  • Chocolade
  • Desserts
  • IJs
  • Jam
  • Kauwgum
  • Ontbijtgranen
  • Snoep
  • Gebak/koek

Gegevens

CAS-nummer: 68425-17-2