E961 – Neotaam
Neotaam is een zoetstof en smaakversterker die wordt gemaakt door aspartaam te bewerken met andere stoffen. De zoetstof wordt gemaakt door aspartaam te laten reageren met dimethylbutyraldehyde. Neotaam heeft een zoetkracht die 7000 tot 13000 keer groter is dan die van suiker maar neotaam levert nauwelijks tot geen calorieën op.
Bij het gebruik van neotaam komt er veel minder fenylalanine vrij zodat de zoetstof, anders dan aspartaam, ook gebruikt kan worden door mensen met fenylketonurie. Neotaam is stabieler dan aspartaam en het kan in veel lagere concentraties worden gebruikt.
Aspartaam is sinds 2009 toegestaan als zoetstof in de Europese Unie.
Toepassingen
Neotaam kan o.a. aangetroffen worden in:
- Frisdranken
- Groenten en fruit uit blk of glas
- IJs
- Gebak
- Snacks
- Snoep
- Soepen
- Zoetzure vis uit blik of glas
Structuurformule

Gegevens
Molecuulformule | C20H30N2O5 |
Molmassa (g*mol-1) | 378,46 |
IUPAC-naam | (3R)-3-(3,3-dimethylbutylamino)-4-[[(2R)-1-methoxy-1-oxo-3-fenylpropan-2-yl]amino]-4-oxobutaanzuur |
Kleur | Wit |
ADI | 0 – 2 mg/kg lichaamsgewicht |
Type additief | zoetstof |
CAS-nummer | 165450-17-9 |