E296 – Appelzuur
Inhoudsopgave
Appelzuur is een natuurlijk zuur dat voorkomt in de meeste vruchten en groentes. Voor commercieel gebruik wordt het gemaakt door middel van chemische synthese uitgaande van fumaarzuur of door middel van chemische processen door bacteriën en schimmels. Het is een onderdeel van het stofwisselingsproces in iedere levende cel.
Appelzuur (maleïnezuur) wordt gebruikt als voedingszuur, conserveermiddel en als aroma. Het gaat de verkleuring van groente en fruit tegen.
Structuurformule
Gegevens
Molecuulformule | C4H6O5 |
Molmassa (g * mol-1) | 134,09 |
IUPAC-naam | 2-hydroxybutaandizuur |
CAS-nummer | 6915-15-7 |
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) | geen limiet bekend |
Kleur | wit |
Type additief | converseermiddel. voedingszuur |
Gebruik
Als additief in voedingsmiddelen treffen we appelzuur o.a. aan in:
- fruitsappen
- brood
- frisdranken
- snacks
- zuivelproducten
Bijwerkingen
Er zijn geen bijwerkingen van appelzuur bekend. Het is alleen niet toegestaan in producten voor kleine kinderen, aangezien bij kinderen het enzym wat voor de afbraak van appelzuur in de lever zorgt, nog niet in voldoende mate aanwezig is.
Er zijn geen dieetbeperkingen. Appelzuur kan gebruikt worde door alle religies, veganisten en vegetariërs.