E-nummers

E296 – Appelzuur

Appelzuur is een natuurlijk zuur dat voorkomt in de meeste vruchten en groentes. Voor commercieel gebruik wordt het gemaakt door middel van chemische synthese uitgaande van fumaarzuur of door middel van chemische processen door bacteriën en schimmels. Het is een onderdeel van het stofwisselingsproces in iedere levende cel.

Appelzuur (maleïnezuur) wordt gebruikt als voedingszuur, conserveermiddel en als aroma. Het gaat de verkleuring van groente en fruit tegen.

Structuurformule

D-Appelzuur
afbeelding 1 – structuurformule D-Appelzuur
L-Appelzuur
afbeelding 2 – structuurformule L-Appelzuur

Gegevens

Tabel 1 – Gegevens E296 – appelzuur
Molecuulformule C4H6O5
Molmassa (g * mol-1) 134,09
IUPAC-naam 2-hydroxybutaandizuur
CAS-nummer 6915-15-7
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) geen limiet bekend
Kleur wit
Type additief converseermiddel. voedingszuur

Gebruik

Als additief in voedingsmiddelen treffen we appelzuur o.a. aan in:

  • fruitsappen
  • brood
  • frisdranken
  • snacks
  • zuivelproducten

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen van appelzuur bekend. Het is alleen niet toegestaan in producten voor kleine kinderen, aangezien bij kinderen het enzym wat voor de afbraak van appelzuur in de lever zorgt, nog niet in voldoende mate aanwezig is.

Er zijn geen dieetbeperkingen. Appelzuur kan gebruikt worde door alle religies, veganisten en vegetariërs.