E960 – Steviol glycociden
Steviol glycocide is een zoetstof die van nature voorkomt in de plant Stevia rebaudiana Bertonien. De zoetstof wordt ook uit deze plant gewonnen. Steviol glycocide is 200 tot 300 keer zoeter dan sucrose maar het bevat geen calorieën. De steviaplant wordt in Brazilië en Paraguay al eeuwen gebruikt vanwege zijn zoete smaak.
De smaak van steviol glycociden wordt door de mens vertraagd waargenomen en de stof heeft een enigszins bittere smaak en nasmaak. Als de zoetstof wordt gemengd met suikers zoals sacharose of glucose dan neemt de bitterheid af. Steviol glycociden wordt ook vaak gemengd met erythritol.
De zoetstof is stabiel bij hogere temperaturen en kan dus gebruikt worden als zoetstof voor gekookte en gebakken producten. Steviol glycociden zijn stabiel tussen een pH van 3 – 9.
Steviol glycociden zijn in 2010 door de EFSA goedgekeurd voor gebruik als zoetstof.
Toepassingen
- Chocolade
- Jam
- Kauwgum
- Noten
- Sauzen
- Voedingssupplementen
- Zuivelproducten
- Zoetzure groente en fruit in blik en glas
Structuurformule
Gegevens
Molecuulformule | — |
Molmassa (g*mol-1) | — |
IUPAC-naam | — |
Kleur | Wit |
ADI | 4 mg/kg lichaamsgewicht |
Type additief | zoetstof |
CAS-nummer | 91722-21-3 |