E955 – Sucralose
Sucralose is een kunstmatige zoetstof die wordt gemaakt door suiker te bewerken met andere stoffen. Sucralose is 500 tot 600 maal zoeter dan suiker. Sucralose heeft dezelfde smaak als suiker. De zoetstof is bestand tegen hoge temperaturen en kan gebruikt worden om mee te bakken. Sucralose is ook stabiel in het lichaam en levert dus geen calorieën op.
Sucralose is sinds 2004 als zoetstof toegestaan in de Europese Unie. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) is vastgesteld op 1 -1 5 mg/kg lichaamsgewicht
Toepassingen
- Alcoholische dranken
- Frisdranken
- Groenten en fruit in blik of glas
- Jam
- Sauzen
- Snoep
- Soepen
- Zuivelproducten
Structuurformule

Gegevens
Molecuulformule | C12H19Cl3O8 |
Molmassa (g*mol-1) | 397,63 |
IUPAC-naam | (2R,3R,4R,5R,6R)-2-[(2R,3S,4S,5S)-2,5-bis(chloormethyl)-3,4-dihydroxyoxolan-2-yl]oxy-5-chloor-6-(hydroxymethyl)oxan-3,4-diol |
Kleur | Wit |
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) | 0 – 15 mg/kg |
Type additief | Zoetstof |
CAS-nummer | 56038-13-2 |