E-nummers

E954 – Sacharine

Sacharine is een kunstmatige zoetstof die een zoetkracht van 350 keer die van suiker heeft. Het is de oudste zoetstof die we kennen. Sacharine werd in 1879 ontdekt.

Sacharine levert geen energie en calorieën. De zoetstof heeft bij grotere hoeveelheden een metallische nasmaak. Sacharine wordt in het lichaam niet afgebroken, het is veilig voor gebruik door diabetici. Het is bestand tegen invriezing en verhitting en het kan daarom gebruikt worden om te koken en te bakken. De vervelende nasmaak kan worden gemaskeerd door toevoeging van andere zoetstoffen. Dit leidt er ook toe dat de zoetkracht toeneemt en er dus minder gedoseerd hoeft te worden.

In de jaren ’70 kwam sacharine in een kwaad daglicht te staan toen bleek dat grotere hoeveelheden zorgden voor blaastumoren bij ratten. Een verband tussen sacharine en kanker bij mensen is achter nooit vastgesteld.

Sacharine is diverse keren beoordeeld en goedgekeurd. Voor Europa was dat voor het laatst in 1995.

Toepassingen

Sacharine wordt o.a. gebruikt in:

  • zoetjes
  • frisdranken
  • ijsthee
  • zuiveldrinken
  • jam
  • snoep
  • gebak
  • sauzen
  • ijs
  • dessert
  • kauwgum
  • chocolade

Structuurformule

E954 - Sacharine
structuurformule E954 – Sacharine

Gegevens

Tabel 1 – gegevens E954 – Sacharine
Molecuulformule C7H5NO3S
Molmassa (g*mol-1) 183,19
IUPAC-naam 2,3-dihydro-3-oxobenzisosulfonazool
Kleur Wit
ADI Volwassenen: 250 mg/kg lichaamsgewicht
Kinderen: 2,5 mg/kg lichaamsgewicht
Type additief Zoetstof
CAS-nummer 81-07-2