E210 – benzoëzuur
Benzoëzuur is een natuurlijk stof die in fruit voorkomt. Vooral bessen als cranberry’s bevatten benzoëzuur. Als voedseladditief wordt het echter kunstmatig geproduceerd. Het heeft een antibacteriële werking en het kan ook gebruikt worden tegen schimmels.
Een kleine groep mensen kan allergisch reageren op benzoaatverbindingen in cosmetica.
Benzoëzuur is bij een pH > 4,5 nauwelijks nog werkzaam.
Onder bepaalde omstandigheden kan de combinatie van benzoëzuur, vitamine C en koper of ijzerzouten ertoe leiden dat benzoëzuur voor een klein gedeelte wordt omgezet in benzeen. Benzeen is een giftige stof maar wetenschappers betwijfelen of die kleine hoeveelheden daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de totale hoeveelheid benzeen waaraan mensen blootstaan.
Structuurformule
structuurformule E210 – benzoëzuur
Gegevens
Molecuulformule | C7H6O2 |
Molmassa (g * mol-1) | 122,13 |
IUPAC-naam | benzeencarbonzuur |
Kleur | wit |
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) | 5 |
Type additief | conserveermiddel |
CAS-nummer | 65-85-0 |
Gebruik
Als conserveringsmiddel in voedsel wordt het o.a. gebruikt in:
- Alcoholvrij bier
- Frisdranken
- Vruchtensappen
- Sauzen
- Olijven
- Jam
- Gekookte schaaldieren