E953 – Isomalt
Isomalt is een zoetstof die ook als draagstof wordt gebruikt. Isomalt wordt kunstmatig gemaakt door bepaalde enzymen toe te voegen aan suiker. De stof wordt gebruikt om producten te zoeten en om andere stoffen op te lossen. Isomalt heeft een zoetkracht van ongeveer 0,5 keer die van suiker en bevat ook ongeveer de helft aan calorieën.
Isomalt is een polyol. Op het etiket van voedingsmiddelen die meer dan 10% polyolen in zitten staat de volgende waarschuwing: “overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben”.
Toepassingen
Isomalt kan o.a. in de volgende producten worden aangetroffen:
- Chocolade
- IJs
- Kauwgum
- Kok/gebak
- Snoep
- Voedingssupplementen
- zuivelproducten
Structuurformule
Gegevens
Molecuulformule | C12H24O11 |
Molmassa (g*mol-1) | 344,31 |
IUPAC-naam | (2R,3R,4R,5R)-6-[[(2S,3R,4S,5S,6R)- 3,4,5-Trihydroxy-6-(hydroxymethyl)-2-tetrahydropyranyl]oxy]hexane-1,2,3,4,5-pentol |
Kleur | — |
ADI | niet vastgesteld |
Type additief | zoetstof |
CAS-nummer | 64519-82-0 |