E-nummers

E260 – Azijnzuur

Azijnzuur is een natuurlijk zuur. Het komt voor in allerlei vruchten en in hoge concentraties in alle gefermenteerde producten. Azijnzuur wordt commercieel geproduceerd door middel van bacteriële fermentatie van suiker, melasse of alcohol, of synthetisch uitgaande van aceetaldehyde.

Gebruik

Azijnzuur wordt gebruikt als conserveermiddel tegen bacteriën en schimmels. In mayonaise wordt het toegevoegd om de afdoding van Salmonella te verbeteren. Het werkt het beste in zure producten. Het wordt ook gebruikt als buffer in zure producten. Verder wordt het als geur- en smaakstof gebruikt.

Als voedseladditief vinden we azijnzuur o.a. in:

  • Zuivelproducten
  • Vlees
  • Snacks
  • Brood
  • Frisdranken
  • Geconserveerde groenten en fruit

Er zijn geen bijwerkingen bekend van azijnzuur en acetaten. Acetaten komen in alle lichaamscellen voor. Alleen mensen met (zeer zeldzame) azijnintolerantie moeten azijnzuur en acetaten vermijden. Azijn en acetaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Hoewel het uit alcohol gemaakt kan worden, bevat het geen alcohol.

Structuurformule

E260 - azijnzuur
Afbeelding 1 – structuurformule E260 – azijnzuur

Gegevens

Tabel 1 – gegevens E260 – azijnzuur
Structuurformule C2H4O2
Molmassa (g * mol-1) 60,05
IUPAC-naam Ethaanzuur
CAS-nummer 64-19-7
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) geen limiet bekend
Kleur Kleurloos
Type additief Voedingszuur, conserveermiddel, smaakstof