E-nummers

E952 – Natriumcyclamaat

Natriumcyclamaat is een zoetstof die 30 tot 50 keer zoeter is dan suiker. De zoetstof is sinds 1937 bekend. Natriumcyclamaat is bestand tegen hogere temperaturen en daardoor geschikt voor koken en bakken.

De zoetstof kan gemaakt worden door cyclaamzuur te neutraliseren met natriumhydroxide waardoor er natriumcyclamaat ontstaat.

Het gebruik van natriumcyclamaat is sinds 1995 toegestaan in de Europese Unie. In eerste instantie werd de ADI vastgesteld op 11 mg/kg lichaamsgewicht maar in 2000 werd deze verlaagd naar 7 mg/kg lichaamsgewicht. Cyclamaat is in meer dan 130 landen toegestaan. In de Verenigde Staten en Zuid-Korea is het gebruik van cyclamaat verboden alhoewel er geen overtuigend bewijs zou zijn dat cyclamaat schadelijk is voor de mens.

Toepassingen

natriumcyclamaat wordt o.a. toegepast in:

  • zoetjes
  • chocolade
  • gebak/koek
  • desserts
  • jam
  • ontbijtgranen
  • zuivelproducten
  • frisdranken

Structuurformule

E952 - natriumcyclamaat
structuurformule E952 – natriumcyclamaat

Gegevens

Tabel 1 – gegevens E952 – natriumcyclamaat
Molecuulformule C6H12NNaO3S
Molmassa (g*mol-1) 201,22
IUPAC-naam natrium-N-cyclohexylsulfamaat
Kleur Wit
ADI 7 mg/kg lichaamsgewicht
Type additief Zoetstof
CAS-nummer 139-05-9