E952 – Natriumcyclamaat
Natriumcyclamaat is een zoetstof die 30 tot 50 keer zoeter is dan suiker. De zoetstof is sinds 1937 bekend. Natriumcyclamaat is bestand tegen hogere temperaturen en daardoor geschikt voor koken en bakken.
De zoetstof kan gemaakt worden door cyclaamzuur te neutraliseren met natriumhydroxide waardoor er natriumcyclamaat ontstaat.
Het gebruik van natriumcyclamaat is sinds 1995 toegestaan in de Europese Unie. In eerste instantie werd de ADI vastgesteld op 11 mg/kg lichaamsgewicht maar in 2000 werd deze verlaagd naar 7 mg/kg lichaamsgewicht. Cyclamaat is in meer dan 130 landen toegestaan. In de Verenigde Staten en Zuid-Korea is het gebruik van cyclamaat verboden alhoewel er geen overtuigend bewijs zou zijn dat cyclamaat schadelijk is voor de mens.
Toepassingen
natriumcyclamaat wordt o.a. toegepast in:
- zoetjes
- chocolade
- gebak/koek
- desserts
- jam
- ontbijtgranen
- zuivelproducten
- frisdranken
Structuurformule
Gegevens
Molecuulformule | C6H12NNaO3S |
Molmassa (g*mol-1) | 201,22 |
IUPAC-naam | natrium-N-cyclohexylsulfamaat |
Kleur | Wit |
ADI | 7 mg/kg lichaamsgewicht |
Type additief | Zoetstof |
CAS-nummer | 139-05-9 |