E-nummers

E634 – Calcium-5′-ribonucleotiden

Calcium-5’-ribonucleotiden is een smaakversterker die bestaat uit een combinatie van guanylaten en inosinaten. Deze guanylaten en inosinaten zijn op het beurt weer combinaties van guanylzuur (E626) en inosinezuur (E630) met andere stoffen.

E634 valt onder de ribonucleotiden en die worden gebruikt om de umamismaak van producten te versterken waardoor er veel minder zout nodig is.

Er zijn gevallen bekend waarbij er een overgevoeligheidsreactie optreedt na het innemen van deze stof. Het gaat dan voornamelijk om astma-aanvallen en vochtophopingen. De stof mag niet gebruikt worden voor jonge kinderen (< 12 weken).

Omdat deze stoffen ook uit dierlijke producten kunnen worden verkregen (voornamelijk kip en vis afval) is deze niet geschikt voor veganisten, vegetariërs en sommige geloofsovertuigingen.

Toepassingen

Calcium-5′-ribonucleotiden wordt o.a. toegepast in:

  • Rijstsnacks
  • Bouillonblokjes
  • Vleeswaren
  • Zuivelproducten
  • Zoutververvangers
  • Voedingssupplementen
  • Kruiden