E633 – Calciuminosinaat
Inhoudsopgave
Calciuminosinaat is een smaakversterker. Het kan gemaakt worden door synthese van inosinezuur (E630). Het wordt vaak toegepast in combinatie met mononatriumglutamaat. Een combinatie van 95% glutamaat en 5% inosaat heeft een 10x zo sterke smaakversterkende werking als glutamaat alleen. Calciuminosinaat valt onder de ribonucleotiden. Dit soort stoffen worden gebruikt om de umamismaak te versterken waardoor er veel minder zout nodig is.
Er zijn overgevoeligheidsreacties gerapporteerd. Omdat calciuminosinaat gewonnen kan worden uit dierlijke producten (vooral kip en vis afval) is het niet geschikt voor veganisten, vegetariërs en sommige religies.
Toepassingen
Natriuminosinaat wordt o.a. toegepast in:
- Rijstsnacks
- Bouillonblokjes
- Vleeswaren
- Zuivelproducten
- Zoutververvangers
- Voedingssupplementen
- Kruiden
Bijwerkingen
Als mogelijke bijwerkingen worden astma-aanvallen en vochtophopingen genoemd. Calciuminosinaat mag niet gebruikt worden voor jonge kinderen en mensen die jicht hebben dienen het ook te vermijden. Er zijn overgevoeligheidsreacties gerapporteerd. Omdat natriuminosinaat gewonnen kan worden uit dierlijke producten (vooral kip en vis afval) is het niet geschikt voor veganisten, vegetariërs en sommige religies.
Gegevens
Molecuulformule | C10H11N4CaO8P.xH2O |
Molmassa (g*mol-1) | 386,27 |
IUPAC-naam | calcium-[(2R,3S,4R,5R)-3,4-dihydroxy-5-(6-oxo-3H-purin-9-yl)-2-tetrahydrofuranyl]methylfosfaat |
Kleur | Wit |
ADI | — |
Type additief | smaakversterker |
CAS-nummer | 4691-65-0 |