E-nummers

E633 – Calciuminosinaat

Calciuminosinaat is een smaakversterker. Het kan gemaakt worden door synthese van inosinezuur (E630). Het wordt vaak toegepast in combinatie met mononatriumglutamaat. Een combinatie van 95% glutamaat en 5% inosaat heeft een 10x zo sterke smaakversterkende werking als glutamaat alleen. Calciuminosinaat valt onder de ribonucleotiden. Dit soort stoffen worden gebruikt om de umamismaak te versterken waardoor er veel minder zout nodig is.

Er zijn overgevoeligheidsreacties gerapporteerd. Omdat calciuminosinaat gewonnen kan worden uit dierlijke producten (vooral kip en vis afval) is het niet geschikt voor veganisten, vegetariërs en sommige religies.

Toepassingen

Natriuminosinaat wordt o.a. toegepast in:

  • Rijstsnacks
  • Bouillonblokjes
  • Vleeswaren
  • Zuivelproducten
  • Zoutververvangers
  • Voedingssupplementen
  • Kruiden

Bijwerkingen

Als mogelijke bijwerkingen worden astma-aanvallen en vochtophopingen genoemd. Calciuminosinaat mag niet gebruikt worden voor jonge kinderen en mensen die jicht hebben dienen het ook te vermijden. Er zijn overgevoeligheidsreacties gerapporteerd. Omdat natriuminosinaat gewonnen kan worden uit dierlijke producten (vooral kip en vis afval) is het niet geschikt voor veganisten, vegetariërs en sommige religies.

Gegevens

Tabel 1 – gegevens E633 – Calciuminosinaat
Molecuulformule C10H11N4CaO8P.xH2O
Molmassa (g*mol-1) 386,27
IUPAC-naam calcium-[(2R,3S,4R,5R)-3,4-dihydroxy-5-(6-oxo-3H-purin-9-yl)-2-tetrahydrofuranyl]methylfosfaat
Kleur Wit
ADI
Type additief smaakversterker
CAS-nummer 4691-65-0

Structuurformule

E633 - Calciuminosinaat
Structuurformule E633 – Calciuminosinaat