E-nummers

E632 – Kaliuminosinaat

Kaliuminosinaat is een smaakversterker. Het kan gemaakt worden door synthese van inosinezuur (E630).

Het wordt vaak toegepast in combinatie met mononatriumglutamaat. Een combinatie van 95% glutamaat en 5% inosaat heeft een 10x zo sterke smaakversterkende werking als glutamaat alleen.

Kaliuminosinaat valt onder de ribonucleotiden. Dit soort stoffen worden gebruikt om de umamismaak te versterken waardoor er veel minder zout nodig is.

Er zijn overgevoeligheidsreacties gerapporteerd. Omdat kaliuminosinaat gewonnen kan worden uit dierlijke producten (vooral kip en vis afval) is het niet geschikt voor veganisten, vegetariërs en sommige religies.

Toepassingen

Kaliuminosinaat wordt o.a. toegepast in:

  • Rijstsnacks
  • Bouillonblokjes
  • Vleeswaren
  • Zuivelproducten
  • Zoutververvangers
  • Voedingssupplementen
  • Kruiden

Bijwerkingen

Als mogelijke bijwerkingen worden astma-aanvallen en vochtophopingen genoemd. Kaliuminosinaat mag niet gebruikt worden voor jonge kinderen en mensen die jicht hebben dienen het ook te vermijden. Er zijn overgevoeligheidsreacties gerapporteerd. Omdat natriuminosinaat gewonnen kan worden uit dierlijke producten (vooral kip en vis afval) is het niet geschikt voor veganisten, vegetariërs en sommige religies.

Gegevens

Tabel 1 – gegevens E632 – Kaliuminosinaat
Molecuulformule C10H11N4K2O8P.xH2O
Molmassa (g*mol-1) 424,39
IUPAC-naam dikalium-[(2R,3S,4R,5R)-3,4-dihydroxy-5-(6-oxo-3H-purin-9-yl)-2-tetrahydrofuranyl]methylfosfaat
Kleur Wit
ADI
Type additief smaakversterker
CAS-nummer 20262-26-4

Structuurformule

E632 - Kaliuminosinaat
Structuurformule E632 – Kaliuminosinaat