E-nummers

E620 – Glutaminezuur

Glutaminezuur is een smaakversterker. Het is een aminozuur en aminozuren komen veel voor in je lichaam. Ze zitten in eiwitten in je lichaam maar ook in dierlijke producten zoals rund- en varkensvlees, kip en vis. Het is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren die de bouwstenen vormen voor alle eiwitten. Het is geen voor de mens essentieel aminozuur.

Glutaminezuur is een witte vaste stof die slecht oplosbaar is in water.

Glutaminezuur dat aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd wordt gemaakt met behulp van bacteriën. Het wordt gebruikt om de hartige smaak van producten te versterken waardoor er minder zout nodig is.

Glutaminezuur suggereert een relatie met gluten maar dat is niet zo. Mensen met een glutenallergie kunnen producten waarin glutaminezuur is gebruikt gewoon gebruiken.

Zouten en esters van glutaminezuur worden glutamaten genoemd. Glutamaat is een van de belangrijkste neurotransmitters in ons zenuwstelsel en het komt vooral voor in de hersenschors.

Toepassingen

  • Brood
  • Frisdranken
  • Gebak en koek
  • Kruiden
  • Snacks
  • Voedingssupplementen
  • Zoutvervangers
  • Zuivelproducten

Gegevens

Tabel 1 – gegevens E620 – Glutaminezuur
Molecuulformule C5H9NO4
Molmassa (g*mol-1) 147,129
IUPAC-naam 2-aminopentaandizuur
Kleur Wit
ADI
Type additief smaakversterker
CAS-nummer 55-86-0

Structuurformule

E620 L-Glutaminezuur
structuurformule E620 L-Glutaminezuur