E-nummers

E631 – Natriuminosinaat

Natriuminosinaat is een smaakversterker. Het kan gemaakt worden door synthese van inosinezuur (E630). Het wordt vaak toegepast in combinatie met mononatriumglutamaat. Een combinatie van 95% glutamaat en 5% inosaat heeft een 10x zo sterke smaakversterkende werking als glutamaat alleen. Natriuminosinaat valt onder de ribonucleotiden. Dit soort stoffen worden gebruikt om de umamismaak te versterken waardoor er veel minder zout nodig is.

Toepassingen

Natriuminosinaat wordt o.a. toegepast in:

  • Rijstsnacks
  • Bouillonblokjes
  • Vleeswaren
  • Zuivelproducten
  • Zoutververvangers
  • Voedingssupplementen
  • Kruiden

Bijwerkingen

Als mogelijke bijwerkingen worden astma-aanvallen en vochtophopingen genoemd. Natriuminosinaat mag niet gebruikt worden voor jonge kinderen en mensen die jicht hebben dienen het ook te vermijden. Er zijn overgevoeligheidsreacties gerapporteerd. Omdat natriuminosinaat gewonnen kan worden uit dierlijke producten (vooral kip en vis afval) is het niet geschikt voor veganisten, vegetariërs en sommige religies.

Gegevens

Tabel 1 – gegevens E631 – Natriuminosinaat
Molecuulformule C10H11N4Na2O8P.xH2O
Molmassa (g*mol-1) 392,1696
IUPAC-naam dinatrium-[(2R,3S,4R,5R)-3,4-dihydroxy-5-(6-oxo-3H-purin-9-yl)-2-tetrahydrofuranyl]methylfosfaat
Kleur
ADI
Type additief smaakversterker
CAS-nummer 4691-65-0

Structuurformule

E631 - natriuminosinaat
structuurformule E631 – natriuminosinaat