E630 – Inosinezuur
Inosinezuur is een smaakstersterker die uit suiker gemaakt kan worden met behulp van genetisch gemodificeerde bacteriën. Maar kan het ook gewonnen worden uit de resten van vlees en vis. Hierdoor is deze stof niet in alle gevallen geschikt voor vegetariërs, veganisten en sommige religies. het is ook bekend als inosinemonophosphaat (IMP).
Isosinezuur wordt gebruikt om de umamismaak van producten te versterken waardoor er minder zout nodig is.
Toepassingen
Inosinzuur kan o.a. aangetroffen worden in:
- Soepen
- Sauzen
- Brood
- Frisdranken
- Kruiden
- Snacks
- Zoutvervangers
- Zuivelproducten
- Voedingssupplementen
- Gebak
Gegevens
Molecuulformule | C10H13N4O8P |
Molmassa (g*mol-1) | 348,208 |
IUPAC-naam | 5-Inosinezuur |
Kleur | — |
ADI | — |
Type additief | smaakversterker |
CAS-nummer | 131-99-7 |