E-nummers

E630 – Inosinezuur

Inosinezuur is een smaakstersterker die uit suiker gemaakt kan worden met behulp van genetisch gemodificeerde bacteriën. Maar kan het ook gewonnen worden uit de resten van vlees en vis. Hierdoor is deze stof niet in alle gevallen geschikt voor vegetariërs, veganisten en sommige religies. het is ook bekend als inosinemonophosphaat (IMP).

Isosinezuur wordt gebruikt om de umamismaak van producten te versterken waardoor er minder zout nodig is.

Toepassingen

Inosinzuur kan o.a. aangetroffen worden in:

  • Soepen
  • Sauzen
  • Brood
  • Frisdranken
  • Kruiden
  • Snacks
  • Zoutvervangers
  • Zuivelproducten
  • Voedingssupplementen
  • Gebak

Gegevens

Tabel 1 – gegevens E630 – Inosinezuur
Molecuulformule C10H13N4O8P
Molmassa (g*mol-1) 348,208
IUPAC-naam 5-Inosinezuur
Kleur
ADI
Type additief smaakversterker
CAS-nummer 131-99-7

Structuurformule

E630 - Inosinezuur
structuurformule E630 – Inosinezuur