E-nummers

E421 – Mannitol

Mannitol is een antiklontermiddel en een zoetstof. Het komt van nature voor in verschillende planten zoals o.a. coniferen, zeewier en paddenstoelen.

Mannitol kan kunstmatig worden gemaakt uitgaande van glucose. Het wordt gebruikt om klonteren tegen te gaan en om producten zoeter te maken. Mannitol lijkt erg op suiker en het is 0,7 keer zo zoet als suiker. Het levert geen calorieën op.

Mannitol wordt ook gebruikt als vulstof om producten meer volume te geven. Mannitol heeft een laxerende werking voor mensen die er overgevoelig voor zijn of als er een grote hoeveelheid van wordt ingenomen (meer dan 15 gram per dag). Daarnaast kan het een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken.

E421 – Mannitol is een polyol. Voedingsmiddelen die meer dan 10% toegevoegde polyolen bevatten moeten een waarschuwende tekst weergeven: “overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben”.

Bij de productie van mannitol kunnen genetisch gemodificeerde organismen worden gebruikt.

Toepassingen

  • Zuivelproducten
  • Voedingssupplementen
  • Snoep
  • Sauzen
  • Kauwgom
  • IJs
  • Chocolade

Gegevens

 

Tabel 1 – gegevens E421 – mannitol
Structuurformule C6H14O6
Molmassa (g * mol-1) 182,18
IUPAC-naam (2R,3R,4R,5R)-hexaan-1,2,3,4,5,6-hexol
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) 160
CAS-nummer 87-78-5
Kleur witte kristallen
Type additief zoetstof, antiklontermiddel, vulmiddel

Structuurformule

E421 - D-Mannitol
structuurformule E421 – D-Mannitol