E-nummers

E300 – Ascorbinezuur

citroenen
Citrusfruit is een natuurlijke bron van ascorbinezuur. Afbeelding van Richard John via Pixabay

Ascorbinezuur is een antioxidant die gebruikt wordt om bederf tegen te gaan. Het is ook bekend als vitamine C. Het is een zuur dat van nature in vrijwel alle groenten en fruit voorkomt. Als antioxidant wordt het kunstmatig gemaakt door bacteriële fermentatie van glucose gevolgd door een chemische oxidatiestap. Als het als antioxidant wordt toegevoegd dan moet het als E300 worden vermeld op de verpakking. Wordt het als vitamine C toegevoegd dan mag dit niet en moet de naam vitamine C worden gebruikt.

Toepassingen

  • Bloem
  • Brood
  • Frisdranken
  • Koek/gebak
  • Snacks
  • Voedingssupplementen
  • Voorgesneden voorverpakte groenten en fruit
  • Zuivelproducten

Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI)

Geen limiet vastgesteld

Bijwerkingen

Bij de gebruikte concentraties zijn geen bijwerkingen bekend.

Gegevens

Molecuulformule C6H8O6
Molmassa (g*mol-1) 176,13
IUPAC-naam (2R)-2-[(1S)-1,2-dihydroxyethyl]- 4,5-dihydroxyfuran-3-on
Kleur wit
ADI geen limiet vastgesteld
Type additief antioxidant
CAS-nummer 50-81-7

Structuurformule

Structuurformule vitamine C - L-ascorbinezuur
Structuurformule vitamine C – L-ascorbinezuur. Credit: Chemiepedia