E297 – Fumaarzuur
Fumaarzuur is een natuurlijk zuur, dat voorkomt in de meeste vruchten en groentes. Voor commercieel gebruik kan het gemaakt worden door chemische synthese of door fermentatie van suikerstroop door schimmels. Fumaarzuur is een onderdeel van de stofwisselingsprocessen in levende cellen. Fumaarzuur heeft een fruitachtige smaak.
Fumaarzuur wordt gebruikt als voedingszuur en stabilisator. In bakpoeder is het een bron van koolzuur.
Structuurformule
Gegevens
Molecuulformule | C4H4O4 |
Molmassa (g * mol-1) | 116,07 |
IUPAC-naam | 2-buteendizuur |
Kleur | kleurloos |
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) | geen limiet bekend |
CAS-nummer | 110-17-8 |
Type additief | voedingszuur, conserveermiddel |
Gebruik
Als additief in voedingsmiddelen komt het o.a. voor in:
- Snoep
- Poeders
- Kauwgum
- Toetjes met een vruchtensmaak
Er zijn geen bijwerkingen bekend en fumaarzuur kan gebruikt worden door vegetariërs, veganisten en door alle religies. Fumaarzuur wordt soms gebruikt bij de behandeling van psoriasis. Het remt de groei van de cellen van de opperhuid.