E-nummers

E270 – Melkzuur

Melkzuur is een natuurlijk zuur dat wordt geproduceerd door melkzuurbacteriën in gefermenteerde producten. Alle gefermenteerde producten zijn rijk aan melkzuur. Commercieel wordt melkzuur geproduceerd door bacteriële fermentatie van melasse of zetmeel. Het wordt ook op grote schaal gemaakt door de bacteriën in de dikke darm.

Gebruik

Melkzuur en lactaten worden gebruikt als conserveermiddel, vooral tegen gisten. Het wordt ook aan aardappelproducten toegevoegd om de stevigheid te verbeteren. Het stabiliseert anti-oxidanten en pectines.

  • Bier
  • Brood
  • Frisdranken
  • Gebak
  • Snacks
  • Zuivelproducten
  • Zuigelingenvoeding

Geen bijwerkingen bij volwassenen. De varianten D- en DL- melkzuur mogen niet aan baby- of zuigelingenvoeding toegevoegd worden, aangezien de lever nog niet in staat is deze vormen om te zetten. Melkzuur en lactaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Hoewel de naam een relatie met melk suggereert wordt het gemaakt uit suiker en kan het dus gebruikt worden door mensen met een melkallergie of lactose intolerantie.>

Structuurformule

 

E270 - D-Melkzuur
Afbeelding 1 – structuurformule D-Melkzuur
E270 - L-Melkzuur
Afbeelding 2 – structuurformule L-Melkzuur

Gegevens

Tabel 1 – gegevens E270 – melkzuur
Molecuulformule C3H6O3
Molmassa (g * mol-1) 90,0779
IUPAC-naam Hydroxypropaanzuur
CAS-nummer 79-33-4
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) geen limiet bekend
Kleur Kleurloos
Type additief Voedingszuur, conserveermiddel