E-nummers

E263 – Calciumacetaat

Calciumacetaat is het calciumzout van azijnzuur. Dit is een natuurlijk zuur. Azijnzuur komt voor in allerlei vruchten en in hoge concentraties in alle gefermenteerde producten. Azijnzuur wordt commercieel geproduceerd door middel van bacteriële fermentatie van suiker, melasse of alcohol, of synthetisch uitgaande van aceetaldehyde. Kaliumacetaat vormt samen met azijnzuur een buffer. calciumacetaat kan eenvoudig gemaakt worden door calciumcarbonaat te laten reageren met azijnzuur.

Azijnzuur en acetaten hebben geen bijwerkingen. Acetaten zijn aanwezig in iedere lichaamscel. Alleen mensen met (zeer zeldzame) azijnintolerantie moeten azijnzuur en acetaten vermijden. Azijn en acetaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Hoewel het uit alcohol gemaakt kan worden, bevat het geen alcohol.

Gebruik

Acetaten worden gebruikt als conserveermiddelen en buffers.

Calciumacetaat komt o.a. voor in:

  • Zuivelproducten
  • Vlees
  • Snacks
  • Brood
  • Frisdranken
  • Geconserveerde groenten en fruit

Structuurformule

E263 - calciumacetaat
Afbeelding 1 – Structuurformule E263 – calciumacetaat

Gegevens

Tabel 1 – gegevens E263 – calciumacetaat
Structuurformule C4H6O4Ca
Molmassa (g * mol-1) 158,14
IUPA-naam Calciumacetaat
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) Geen limiet bekend
CAS-nummer 62-54-4
Kleur witte kristallen
Type additief Voedingszuur, conserveermiddel