E-nummers

E262 – Natriumacetaat

Natriumacetaat is het natriumzout van azijnzuur. Dit is een natuurlijk zuur. Azijnzuur komt voor in allerlei vruchten en in hoge concentraties in alle gefermenteerde producten. Azijnzuur wordt commercieel geproduceerd door middel van bacteriële fermentatie van suiker, melasse of alcohol, of synthetisch uitgaande van aceetaldehyde. Kaliumacetaat vormt samen met azijnzuur een buffer.

Azijnzuur en acetaten hebben geen bijwerkingen. Acetaten zijn aanwezig in iedere lichaamscel. Alleen mensen met (zeer zeldzame) azijnintolerantie moeten azijnzuur en acetaten vermijden. Azijn en acetaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Hoewel het uit alcohol gemaakt kan worden, bevat het geen alcohol.

Gebruik

Acetaten worden gebruikt als conserveermiddelen en buffers.

Natriumacetaat komt o.a. voor in:

  • Zuivelproducten
  • Vlees
  • Snacks
  • Brood
  • Frisdranken
  • Geconserveerde groenten en fruit

Structuurformule

E262 - natriumacetaat
Afbeelding 1 – Structuurformule E262 – natriumacetaat

Gegevens

Tabel 1 – gegevens E261 – natriumacetaat
Structuurformule
CH3COONa
Molmassa (g * mol-1) 82,03
IUPA-naam Natriumethanoaat
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) Geen limiet bekend
CAS-nummer 127-09-03
Kleur kleurloze tot witte kristallen
Type additief Voedingszuur, conserveermiddel