Uncategorized

E211 – natriumbenzoaat

E211 - natriumbenzoaat
E211 – natriumbenzoaat is een wit of kleurloos kristallijn poeder.

Natriumbenzoaat is een conserveringsmiddel tegen gisten en bacteriën. Het wordt in heel veel voedingsmiddelen toegepast maar vooral in jams, fruitproducten, sauzen, salades en zoetwaren.
Benzoaten komen van nature voor in de meeste soorten fruit en dan vooral in bessen. Ook komen ze voor in champignons, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten. Benzoaten worden kunstmatig gemaakt en ze werken tegen gisten en bacteriën. Er zijn gevallen van overgevoeligheid bekend na het eten van benzoëzuur en benzoaten.

Toepassingen

  • Frisdranken
  • Jam
  • olijven
  • Sauzen
  • Vruchtensappen
  • Gekookte schaaldieren

Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI)

5 mg/kg lichaamsgewicht

Bijwerkingen

Kan allergische reacties veroorzaken (netelroos, eczeem, astma). Bij lage pH werkzaam tegen bacteriën. Bij een pH < 4,5 is het als benzoëzuur aanwezig.

Gegevens

Molecuulformule C7H5NaO2
Molmassa (g*mol-1) 144,105
IUPAC-naam Natriumbenzoaat
Kleur wit of kleurloos kristallijn poeder
ADI 5
Type additief conserveringsmiddel
CAS-nummer 532-32-1

Structuurformule

Structuurformule van natriumbenzoaat
Structuurformule van 211 – natriumbenzoaat. Credit: Chemiepedia.nl