E211 – natriumbenzoaat
Inhoudsopgave
Natriumbenzoaat is een conserveringsmiddel tegen gisten en bacteriën. Het wordt in heel veel voedingsmiddelen toegepast maar vooral in jams, fruitproducten, sauzen, salades en zoetwaren.
Benzoaten komen van nature voor in de meeste soorten fruit en dan vooral in bessen. Ook komen ze voor in champignons, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten. Benzoaten worden kunstmatig gemaakt en ze werken tegen gisten en bacteriën. Er zijn gevallen van overgevoeligheid bekend na het eten van benzoëzuur en benzoaten.
Toepassingen
- Frisdranken
- Jam
- olijven
- Sauzen
- Vruchtensappen
- Gekookte schaaldieren
Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI)
5 mg/kg lichaamsgewicht
Bijwerkingen
Kan allergische reacties veroorzaken (netelroos, eczeem, astma). Bij lage pH werkzaam tegen bacteriën. Bij een pH < 4,5 is het als benzoëzuur aanwezig.
Gegevens
Molecuulformule | C7H5NaO2 |
Molmassa (g*mol-1) | 144,105 |
IUPAC-naam | Natriumbenzoaat |
Kleur | wit of kleurloos kristallijn poeder |
ADI | 5 |
Type additief | conserveringsmiddel |
CAS-nummer | 532-32-1 |