Uncategorized

E162 – Bietenrood

rode bieten
Afbeelding van Couleur via Pixabay

E162 – Bietenrood is een rode kleurstof die van nature voorkomt in rode bieten en daar ook uit wordt gewonnen. De chemische naam van bietenrood is betanine.

Toepassingen

  • Groenten, conserven
  • Kruiden
  • Noedels
  • Ontbijtgranen
  • Snoep
  • Soepen
  • Zuivelproducten

Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI)

Geen limiet vastgesteld

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen bekend. Niet alle mensen kunnen de kleurstof afbreken, dit uit zich in rode urine.

Gegevens

Molecuulformule C24H27N2O13
Molmassa (g*mol-1) 550,47
IUPAC-naam hexaan-1,6-dizuur
Kleur paars-rood
ADI geen limiet vastgesteld
Type additief kleurstof
CAS-nummer 7659-95-2

Structuurformule

betanine
structuurformule betanine. Credit – Chemiepedia