E 160c – Paprika-extract, capsanthine, capsorubine

E160c - paprika-extract
E160c – paprika-extract. Credit: Pixabay

paprika-extract is een rode kleurstof die van nature voorkomt in paprika’s en daar ook uit wordt gewonnen. het bevat capsaicine, capsanthine en capsorubine. Het wordt in olie- en wateroplosbare preparaten gebruikt voor de kleuring van vlees- en visconversen, zoetwaren, worst en in cosmetische producten.

Ook wordt het toegepast in visvoer voor Japanse koikarpers.

Toepassingen

  • Kruiden
  • Noedels
  • Ontbijtgranen
  • Snoep
  • Soepen
  • Worst
  • Zuivelproducten

De kleurstof wordt ook toegepast in o.a. zeep en lippenstift.

Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI)

Geen ADI gedefinieerd.

Bijwerkingen

Geen bijwerkingen bekend

Gegevens

Molecuulformule Capsaicine: C18H27NO3
Capsanthine: C40H56O3
Capsorubine: C40H56O4
Molmassa (g*mol-1) Capsaicine: 305,2
Capsanthine: 584,87
Capsorubine: 600,85
IUPAC-naam 8-Methyl-N-vanillyl-trans-6-nonenamide (capsaicine)
(3R,3′S,5′R)-3,3′-dihydroxy-β,κ-caroteeb-6′-on (capsanthine)
(3S,5R,3′S,5′R)-3,3′-dihydroxy-κ,κ-caroteen-6,6′-dion (capsorubine)
Kleur roodachtige stroperige vloeistof
ADI niet vastgesteld
Type additief kleurstof
CAS-nummer 68917-78-2 (E160c)
Capsaicine)
Capsanthine)
Capsorubine)

Structuurformule

structuurformule capsaicine
Capsaicine – (E)-N-(4-hydroxy-3-methoxybenzyl)-8-methylnon-6-eenamide. Credit: Chemiepedia
structuurformule capsanthine
Capsanthine – (all-E,3R,3’S,5’R)-3,3′-dihydroxy-β,κ-caroten-6′-one. Credit: Chemiepedia
structuurformule capsorubine
Capsorubine – (all-E,3S,3’S,5R,5’R)-3,3′-dihydroxy-κ,κ-carotene-6,6′-dione. Credit: Chemiepedia
%d bloggers liken dit: