E 160c – Paprika-extract, capsanthine, capsorubine
Inhoudsopgave
paprika-extract is een rode kleurstof die van nature voorkomt in paprika’s en daar ook uit wordt gewonnen. het bevat capsaicine, capsanthine en capsorubine. Het wordt in olie- en wateroplosbare preparaten gebruikt voor de kleuring van vlees- en visconversen, zoetwaren, worst en in cosmetische producten.
Ook wordt het toegepast in visvoer voor Japanse koikarpers.
Toepassingen
- Kruiden
- Noedels
- Ontbijtgranen
- Snoep
- Soepen
- Worst
- Zuivelproducten
De kleurstof wordt ook toegepast in o.a. zeep en lippenstift.
Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI)
Geen ADI gedefinieerd.
Bijwerkingen
Geen bijwerkingen bekend
Gegevens
Molecuulformule | Capsaicine: C18H27NO3 Capsanthine: C40H56O3 Capsorubine: C40H56O4 |
Molmassa (g*mol-1) | Capsaicine: 305,2 Capsanthine: 584,87 Capsorubine: 600,85 |
IUPAC-naam | 8-Methyl-N-vanillyl-trans-6-nonenamide (capsaicine) (3R,3′S,5′R)-3,3′-dihydroxy-β,κ-caroteeb-6′-on (capsanthine) (3S,5R,3′S,5′R)-3,3′-dihydroxy-κ,κ-caroteen-6,6′-dion (capsorubine) |
Kleur | roodachtige stroperige vloeistof |
ADI | niet vastgesteld |
Type additief | kleurstof |
CAS-nummer | 68917-78-2 (E160c) Capsaicine) Capsanthine) Capsorubine) |