E-nummers

E200 – sorbinezuur

Sorbinezuur is een in de natuurvoorkomend conserveermiddel. De naam is afgeleid van de wetenschappelijke naam van de lijsterbes, Sorbus aucuparia. Sorbinezuur werd in 1859 door de Duitse chemicus August Wilhelm von Hofmann voor het eerst aangetroffen in bessen van de lijsterbes. Sorbinezuur kan echter ook synthetisch worden gemaakt.

De conserverende werking van sorbinezuur en zouten van sorbinezuur werd pas eind jaren ’40 ontdekt. Vooral natriumsorbaat en kaliumsorbaat (E202) worden gebruikt.

Sorbinezuur werkt niet bij een pH > 5,8

Naast conserveringsmiddel in levensmiddelen wordt het ook toegepast als conserveringsmiddel in cosmetica.

Gebruik

In voedingsmiddelen treffen we sorbinezuur o.a. aan in:

  • Zuivelproducten
  • Vruchtensappen
  • Vleeswaren
  • Snoep
  • Sauzen
  • Alcoholische dranken
  • Gedroogde vruchten

Structuurformule

Structuurformule E200 - sorbinezuur
afbeelding 1 – structuurformule E200 – sorbinezuur

Gegevens

tabel 1 – gegevens E200
Molecuulformule C6H8O2
Molmassa (g * mol-1) 112,12652
IUPAC-naam 2,4-hexadieenzuur
Kleur wit
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) 25
Type additief conserveermiddel
CAS-nummer 100-44-1