E200 – sorbinezuur
Sorbinezuur is een in de natuurvoorkomend conserveermiddel. De naam is afgeleid van de wetenschappelijke naam van de lijsterbes, Sorbus aucuparia. Sorbinezuur werd in 1859 door de Duitse chemicus August Wilhelm von Hofmann voor het eerst aangetroffen in bessen van de lijsterbes. Sorbinezuur kan echter ook synthetisch worden gemaakt.
De conserverende werking van sorbinezuur en zouten van sorbinezuur werd pas eind jaren ’40 ontdekt. Vooral natriumsorbaat en kaliumsorbaat (E202) worden gebruikt.
Sorbinezuur werkt niet bij een pH > 5,8
Naast conserveringsmiddel in levensmiddelen wordt het ook toegepast als conserveringsmiddel in cosmetica.
Gebruik
In voedingsmiddelen treffen we sorbinezuur o.a. aan in:
- Zuivelproducten
- Vruchtensappen
- Vleeswaren
- Snoep
- Sauzen
- Alcoholische dranken
- Gedroogde vruchten
Structuurformule

Gegevens
Molecuulformule | C6H8O2 |
Molmassa (g * mol-1) | 112,12652 |
IUPAC-naam | 2,4-hexadieenzuur |
Kleur | wit |
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) | 25 |
Type additief | conserveermiddel |
CAS-nummer | 100-44-1 |