E-nummers

E155 – Bruin HT

Bruin HT wordt ook wel Chocolade Bruin HT genoemd. Het is een synthetische azo-kleurstof.

E155 wordt als kleurstof gebruikt ter vervanging van cacao of karamel. Het wordt voornamelijk toegepast in chocolade cakes maar ook in melk, kaas, yoghurt, jam, fruitproducten.

De stof kan leiden tot allergische reacties zoals o.a. netelroos, astma en huiduitslag en hyperactiviteit. Het is toegestaan in de Europese Unie maar verboden in Australië, Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en de Verenigde Staten.

Structuurformule

E155 - Bruin HT
structuurformule E155 – Bruin HT

Gegevens

Tabel 1 – gegevens E155 bruin HT
Molecuulformule C27H18N4Na2O9S2
Molmassa (g*mol-1) 652,56
IUPAC-naam Dinatrium 4-[(2E)-2-[(5Z)-3-(hydroxymethyl)-2,6-dioxo-5-[(4-sulfonatonaphthaleen-1-yl)hydrazinylideen]-1-cyclohex-3-enylideen]hydrazinyl]naphthaleen-1-sulfonaat
Kleur Bruin
ADI 1,5 mg/kg lichaamsgewicht
Type additief kleurstof
CAS-nummer 4553-89-3