E155 – Bruin HT
Bruin HT wordt ook wel Chocolade Bruin HT genoemd. Het is een synthetische azo-kleurstof.
E155 wordt als kleurstof gebruikt ter vervanging van cacao of karamel. Het wordt voornamelijk toegepast in chocolade cakes maar ook in melk, kaas, yoghurt, jam, fruitproducten.
De stof kan leiden tot allergische reacties zoals o.a. netelroos, astma en huiduitslag en hyperactiviteit. Het is toegestaan in de Europese Unie maar verboden in Australië, Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en de Verenigde Staten.
Structuurformule
Gegevens
Molecuulformule | C27H18N4Na2O9S2 |
Molmassa (g*mol-1) | 652,56 |
IUPAC-naam | Dinatrium 4-[(2E)-2-[(5Z)-3-(hydroxymethyl)-2,6-dioxo-5-[(4-sulfonatonaphthaleen-1-yl)hydrazinylideen]-1-cyclohex-3-enylideen]hydrazinyl]naphthaleen-1-sulfonaat |
Kleur | Bruin |
ADI | 1,5 mg/kg lichaamsgewicht |
Type additief | kleurstof |
CAS-nummer | 4553-89-3 |