E123 – amarant
Amarant is een rode azo-kleurstof die voornamelijk in voedingsmiddelen wordt gebruikt. De kleurstof kan worden gewonnen uit de bloemen van de Amaranthus.
De kleurstof is in verschillende landen (waaronder de Verenigde Staten en Rusland) verboden. Uit Amerikaans onderzoek is gebreken dat ratten die grote doses amarant binnekregen veel meer kans maakten om kankertumoren te ontwikkelen. Bij een lagere dosis is dit niet aangetoond. In verschillende landen wordt amarant als kankerverwekkend beschouwd.
In de Europese Unie is de stof diverse malen uitgebreid onderzocht en in 2013 heeft de EFSA beslist dat mensen in de Europese Unie niet meer dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) binnekrijgen en wordt de stof dus als veilig beschouwd.
Gebruik
Amarant wordt voornamelijk toegepast in alcoholische dranken zoals aperitiefwijnen en sterke drank. Ook kan het gebruikt worden in visproducten.
Gegevens
Molecuulformule | C20H11N2Na3O10S3 |
Molmassa | 604,47 |
IUPAC-naam | natrium-3-oxo-4-[(4-sulfonatonaftalen-1-yl)hydrazinylideen] naftaleen-2,7-disulfonaat |
CAS-nummer | 915-67-3 |
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) | 0,5 |
Type additief | Kleurstof |
Structuurformule