E920 – L-Cysteïne
L-Cysteïne is een essentieel aminozuur. Het is een onderdeel van alle eiwitten. L-cysteïne kan verkregen worden uit diverse eiwitten waaronder dierlijke eiwitten en haren. Zo bevatten menselijke haren ongeveer 14% L-cysteïne.
Gebruik
L-cysteïne wordt voornamelijk gebruikt als broodverbeteraar. Het verstevigt de structuur van brood.
- Brood
Omdat L-cysteïne gewonnen kan worden uit de haren van diverse dieren, waaronder ook varkens dient het gebruik ervan vermeden worden door moslims, Joden, hindoes en veganisten. Het gebruik van menselijke haren om er L-cysteïne uit te winnen dat als voedingsadditief gebruikt wordt, is in de Europese Gemeenschap verboden.
Structuurformule
Gegevens
Molecuulformule | C3H7NO2S |
Molmassa (g * mol-1) | 121,158 |
IUPAC-naam | (2R)-2-amino-3-sulfanylpropaanzuur |
CAS-nummer | 52-90-4 |
ADI (mg/kg lichaamsgewicht) | Geen limiet bekend |
Kleur | Kleurloos |
Type additief | Meelverbeteraar |