E-nummers

E623 Calciumdiglutamaat

Calciumdiglutamaat is een smaakversterker die van nature in hoge concentraties in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes voorkomt.

Glutamaten zijn een combinatie van glutaminezuur (E620) met een andere stof. Glutaminezuur is een aminozuur en die komen veel voor in ons lichaam. Aminozuren komen voorin eiwitten in ons lichaam maar ook in dierlijk producten zoals varkensvlees, rundvlees, kip en vis.

Het glutaminezuur dat als additief wordt gebruikt wordt kunstmatig gemaakt met behulp van fermentatie en bacteriën.

Glutaminezuur en glutamaten hebben een speciale umamismaak en worden gebruikt om de hartige smaak van producten te versterken waardoor er minder zout nodig is.

Toepassingen

  • Brood
  • Frisdranken
  • Gebak
  • Kruiden
  • Snacks
  • Voedingssupplementen
  • Zoutvervangers
  • Zuivelproducten

Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI)

Er is geen limiet vastgesteld maar glutaminezuur en glutamaten mogen niet gebruikt worden in producten voor kinderen < 12 weken.

Bijwerkingen

Er zijn geen wetenschappelijk bewezen bijwerkingen van glutamaten.

Gegevens

Molecuulformule C10H16CaN2O8
Molmassa (g*mol-1) 332,322
IUPAC-naam Calcium bis[(2S)- 2-amino-4-carboxy-butyraat]
Kleur Wit
ADI 30 mg/kg lichaamsgewicht*
Type additief smaakversterker
CAS-nummer 5996-22-5

* De aanvaardbare dagelijkse inname geldt voor de som van E620 t/m E625

Structuurformule

calciumdiglutamaat
structuurformule van calciumdiglutamaat. Credit – Chemiepedia