E-nummers

E427 – Cassiagom

senna obtusifolia
De Senna obtusifolia waarvan Cassiagom wordt gemaakt. By Pieria (Uploader and Photographer), Public Domain

Cassiagom is een emulgator, stabilisator en verdikkingsmiddel dat van nature voorkomt in zaden van de Cassia obtusifoliae. Het wordt daar ook uit gewonnen. Cassiagom wordt gebruikt om water en vetten met elkaar te kunnen mengen en om producten steviger te maken en in een bepaalde toestand te houden.

Cassiagom bestaat voor minstens 75% uit polysaccharides. Dit is voornamelijk galactomannan met een mannose glactoseverhouding van 5:1. Dit leidt tot polymeren met een hoge molecuulmassa van 200.00 – 300.000 Dalton

Toepassingen

  • Desserts
  • IJs
  • Gebak
  • Sauzen
  • Bouillon- en soeppoeders
  • Vlees
  • Zuivelproducten

Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI)

Niet vastgesteld

Bijwerkingen

Cassiagom is een polysaccharide en kan dus bij hoge concentraties leiden tot een opgeblazen gevoel en winderigheid.